El fil secret de la història.

Patricia Gabancho.

Edicions La Campana

357 pag.

 PVP: 9€ ( llibre de 2a mà)

Aquest és un llibre diferent, que ens narra episodis de la història de Catalunya des d’una perspectiva insòlita. A través d’alguns personatges prou coneguts i d’altres que no ho són tant, fa la crònica de la rebel·lia catalana. D’aquells que no van acceptar els límits del pensament oficial i que, en transgredir-los, van obrir camins.
Gent com Ramon Llull i Arnau de Vilanova, l’abat Oliva, Gaudí i Cerdà, Ali-Bey i Sinibald de Mas, Antoni Puigblanch o Eduard Toda, entre molts d’altres.
El fil secret de la història és una apassionant visió de Catalunya a través dels esoterismes medievals, dels alquimistes i els bandolers; de la cultura popular, els mites i les llegendes del període de la Decadència; dels primers científics, dels genis i els precursors dels segle XIX, que van ser l’autèntica Renaixença: i dels perdedors en el moment que Catalunya recobra el poder al segle XX. I també de com aquell fil tènue de la inquietud heterodoxa continua present en la convulsa societat del 1900.
És ben bé la història que no ens han explicat prou, perquè la història oficial volia i vol un país ben endreçat, sense gaires passions, sense transgressions. Però són els creatius i els rebels els que sovint ens justifiquen.
Amb molta informació però escrit de manera planera i desacomplexada, aquest llibre de Patrícia Gabancho és també una interrogació indirecta sobre la Catalunya d’avui.
L’autora d’El preu de ser catalans ens torna a oferir un llibre original i ple de suggeriments.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada