Visita a l'aerodrom de Cardedeu

28 d’octubre de 2012, el dia es lleva amb un cel clar, totalment net de núvols i amb una temperatura 10 graus per sota de la ens acostumaven a llevar fins ara. Amb el rellotge biològic alterat a causa del canvi d’hora una vintena de persones ens trobem a l’Espai31 per anar a fer un recorregut per la història  i el terreny del camp republicà d’aviació militar.
Un cop feta les presentacions  ens posem en marxa, ens acompanyen components de la Televisió de Cardedeu i la Xarxa de televisions locals amb les seves respectives càmeres.
Al carrer Dr. Klein fem una parada per parlar del primers aterratges d’avions a Cardedeu , com el del pioner Manuel Colomer als terrenys de l’entusiasta de l’aviació Joan Klein, l’any 1920. També parlem dels dos Festivals aeris l’any 1930 i 1931 al camp de les Pinedes.
Arribats als terrenys de l’aeròdrom militar fem una explicació de les funcions del camp i les seves instal·lacions.
De seguida arribem al primer refugi, en bon estat però molt brut. Comentades les característiques tècniques i funcionals ens dirigim al següent refugi .
Aquí patim la primera deserció provocada per compromisos familiars però per sort havíem arreplegat algun “reenganxat” pel camí.
Suportant  estoicament el vent i el fred anem fent la volta pel perímetre del camp.  De moment no podem entrar en cap dels refugis que veiem  doncs estan en mal estat o plens de porqueria o simplement tapiats.
Davant de Can Morató i Can Jofre parlem  de les funcions d’aquestes cases durant la guerra i de les característiques del  refugi que veiem des de l’exterior.
Pel camí de tornada parlem dels aviadors del grup d’atac lleuger independent 28, que tenien la base al Camp de Cardedeu, i de la tasca que varen fer en la defensa aèria de  Barcelona i inclús en els primers dies de la Batalla de l’ Ebre.
Amb alguna baixa més, els compromisos familiars i el fred són terribles, ens  fem la foto de grup davant o millor dit a sobre de l’únic refugi al qual hem pogut entrar, malgrat que hi havia una mica d’aigua a terra.
Parlem del material militar de que disposava el camp i observem una beina trobada en l’hort d’un veí i justament quan passem per  davant de casa seva ens l’ensenya una altra trobada feia poca estona.
 Acabada la volta al camp i havent comprovat que amb el canvi d’hora hem deixat definitivament l’estiu enrere ens acomiadem del grup a qui agraïm que ens hagin acompanyat  amb la seguretat que avui tots hem après alguna cosa.

Molta de l’ informació explicada avui es pot trobar al llibre de l’ historiador  David Gesalí, “ Delfín. El avió Grumman CC&F G-23 en la Guerra Civil Española. Escuadra 7  un llibre molt interessant que explica la història d’aquests avions en la Guerra Civil espanyola i que descriu amb precisió i detall la creació del grup d’atac lleuger  amb base a Cardedeu i moltes dades  i anècdotes del Camp d’aviació de Cardedeu complementat amb documentació i fotografies. Totalment recomanable. El podeu trobar a la llibreria Espai31 de Cardedeu.
  
Pau Urgell
Espai31


Reportatges de la sortida de la Xarxa de televisions locals i de Televisió de Cardedeu:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada