CD - ON ÉS LA MÀGIA ? - LA IAIA

On és la màgia?  


PVP: 13 €


la iaia


On és la Màgia?

2014
CD Digipack - Pop Electrònic

Massa sovint, dir que el so d'una banda està en progressió no significa gran cosa.
La progressió sol basar-se en el destil·lat i la consolidació d'allò que millor ha funcionat del disc anterior i dels darrers directes, amanit amb calculades, petites, dosis d'innovació.Minimitzar el risc sembla la millor fórmula per mantenir trajectòries artístiques en aquests temps difícils. Aquest no ha estat el cas de La iaia.

El seu segon àlbum, On és la màgia?, representa un gir copernicà en pràcticament tots els sentits. Una obra inequívocament valenta, indubtablement valuosa i radicalment diferent del que, molt probablement, esperaven la immensa majoria dels seus –fins ara, fidels- seguidors.

La iaia folkie i amable es transmuta en el primer power-trio de la història de rock català i ens ofereix un arriscat aiguabarreig de cançons de temàtica onírica i, en conseqüència, menys explícita. Embolcallades amb un nou so electrònic, internacional, tremendament compacte, cerquen la transcendència mitjançant el risc premeditat, el criteri artístic, la llibertat interpretativa i una notable manca de concessions a la galeria.

Óssos, gossos i assassins en sèrie passegen pel disc, mostrant les dents a aquell que esperi complaences sonores prescindibles. Aspres, excessius o inquietants quan convé, sensuals i ballables si pertoca, els nous temes transcorren com un tot coherent que obliga a escoltar i a prendre partit.

Cançons i sons agosarats fins l'addicció, com aquells que fa quaranta anys que no sovintegen al nostre país i que, en ser interpretats en directe, no fan altra cosa que excel·lir.


EI disc, certament, aconsegueix el que es proposa: trencar previsions, defugir l'ensopida comoditat acústica i configurar una obra ambiciosa que conquereixi la complicitat i el compromís d'aquell que l'escolta.

I tot això creant un so genuí, contemporani, no compartit amb altres artistes de la seva generació i, no obstant tot això, perfectament identificable, propi.  En fi, nois, la pregunta és absurda. On és la màgia? És dins del disc...i en grans dosis.

LA IAIA és una banda formada per l'Ernest Crusats (guitarra i veu) en Jordi Casadesús (multinstrumentista) i en Jordi Torrents (bateria) l'any 2010 a Vic.
Ha publicat: "Les ratlles del banyador" (2011, Música Global), "On és la màgia?" (2014, Música Global). A part d'una maqueta "El meu vaixell" (autoeditat). LA IAIA va ser grup revelació segons públic i la crítica als Premis Enderrock l'any 2011 i 2012 respectivament. També guanyadors del concurs Sona 9 l'any 2010.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada